Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Президент звернувся до Верховної Ради з пропозицією про запровадження воєнного стану в Україні

Дата: 26.11.2018 09:37
Кількість переглядів: 545

                                                                  

Рада національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Петра Порошенка схвалила рішення запропонувати Президенту України запровадити воєнний стан строком на 60 діб. РНБО визначила за необхідне ввести в Україні особливий правовий режим для створення умов з відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз для незалежності та територіальної цілісності України.

                                                                    

«У нас була ретельна дискусія Воєнного кабінету. Воєнний кабінет звернувся до мене з пропозицією винести на засідання Ради національної безпеки і оборони одну пропозицію – це підготовка рішення про запровадження воєнного стану і звернення до Верховної ради України для того, щоб вона, завтра по можливості, і відповідні консультації з Головою ВРУ вже проведені, розглянула проект рішення на своєму позачерговому засіданні», - повідомив Президент.

Глава держави зазначив: «Я хочу окремо наголосити, що ми маємо всі неспростовні докази відносно того, що ця агресія, цей напад на військові кораблі ВМС  України був не помилкою, не випадковістю, а цілеспрямованими діями. В тому числі, і щодо застосування зброї проти українських моряків. Застосування зброї мало важкі наслідки, шестеро моряків за попередньою інформацією поранено – частина поранено, частина травмовано. В тому числі, двоє моряків важко поранені».

                                                                     

Президент наголосив, що українські моряки позбавлені можливості вийти в ефір і зв’язатися зі своїм командуванням, їх доля не відома. Він зазначив: «На жаль після кваліфікації дій РФ, підрозділів чорноморського флоту, підрозділів прикордонної служби ФСБ РФ як агресії, на жаль ми не виключаємо і інших операцій, в тому числі наземних проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України».

«Тому я як Президент і як Верховний Головнокомандувач ЗСУ відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію Воєнного кабінету. Винести на засідання Ради національної безпеки і оборони відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України», - сказав Петро Порошенко.

«Воєнний стан не означає оголошення війни. Україна ні з ким не планує воювати. Він запроваджується виключно для оборони, захисту української землі, нашої території, територіальної цілісності, суверенітету і незалежності країни. Воєнний стан водиться винятково з метою посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності і акту неприхованої агресії відповідно до міжнародного права з боку Російської Федерації. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання звільнення української території», - сказав Президент та додав, що Україна має намір продовжувати дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, включно з Мінськими угодами.

«Я хотів би звернутися до народних депутатів завтра прибути в Київ на позачергове засідання Верховної Ради для того, щоб ми провели у закритому режимі обговорення проекту рішення і відповідального прийняття необхідного рішення для забезпечення оборони держави», - сказав Глава держави.

Він додав: «Я звертаюся до народних депутатів уважно поставитися, зібратися на позачергову сесію. Повірте сьогодні є всі підстави для того, щоб саме так реагувати… І сподіваюся завтра Верховна Рада прийме не відкладаючи відповідальне рішення».

Президент також підкреслив, що запровадження воєнного стану жодним чином не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії. «Україна буде проводити дії виключно щодо оборони своєї території, захисту і безпеки своїх громадян», - підкреслив він.

«Також це не означає зміну положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей та на інших ділянках. Але ми маємо бути напоготові для того, щоб не допустити сценарію, який Російська Федерація практикувала в інших державах», - наголосив Президент.

Президент України звернувся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких в порушення міжнародного права брутально було затримано і доля яких невідома. Президент також зазначив, що Україна вимагає терміново їх передати українській стороні разом із кораблями. Він закликав до деескалації ситуації як в Азовському морі, так і по іншим напрямкам. Глава Української держави очікує швидкої реакції на це звернення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь