Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам'ятка суб’єктам господарювання «Щодо організації та проходження профілактичних медичних оглядів»

Дата: 22.02.2019 14:58
Кількість переглядів: 624

                                                                                   Фото без опису

Відповідно до статті 21 Закону України « Про захист населення від інфекційних хвороб» та Постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2001р. №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок», працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування та торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об’єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

 Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб та перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів та періодичність їх проведення, затвердженні наказом МОЗ України від 23.07.2002року № 280 «Організація проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів».

  Згідно із п.11 Постанови КМУ №559 для проведення обов’язкового профілактичного медичного огляду, роботодавець складає за погодженням з відповідним державним санітарним лікарем, списки працівників, які повинні пройти цей огляд. Враховуючи, що відповідно до Постанови КМУ №442 від 10.09.2014р. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», відбулась реорганізація Держсанепідслужби України, шляхом входження її до Держпродспоживслужби України, яка стала правонаступником Держсанепідслужби, списки працівників, які не пов’язані з шкідливими умовами праці, повинні погоджуватись з установами Держпродспоживслужби України, а списки працівників зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи 

небезпечними умовами праці або таких,  де є потреба у професійному 

доборі відповідно до наказу МОЗ №246 від 21.05.2007року «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» погоджуються Управлінням Держпраці у Вінницькій області.

Дані про результати обов’язкових профілактичних медичних оглядів відповідно до п.13 Постанови КМУ № 559, підлягають обліку у відповідних установах Держпродспоживслужби.

 Контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов’язкових профілактичних медичних оглядів, законодавством покладено на роботодавця і він несе за це відповідальність.

    Звертаю увагу що списки для проходження профілактичного медичного огляду в 2019р.  та надалі щорічно працівниками, які не пов’язані з шкідливими умовами праці Вашого закладу підлягають обов’язковому погодженню у  Вінницькому районному управлінні ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

При здійсненні планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби буде вивчатись стан справ на об’єктах щодо виконання вимог законодавства в частині проходження працівниками періодичних профілактичних медичних оглядів. В разі виявлення порушень з цього питання до роботодавців будуть застосовуватися заходи впливу відповідно до діючого законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь