Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дії населення щодо запобігання захворювання на сказ.

Дата: 08.07.2019 12:12
Кількість переглядів: 595

                                                             

 Необхідно знати, що поява диких тварин з нетиповою поведінкою, особливо вдень, втрата страху перед людиною - одна з характерних ознак захворювання їх на сказ.

Сказ (rabiez - водобоязнь, скаженина, гідрофобія) - гостра інфекційна хвороба, яка уражає центральну нервову систему і завершується летально; передається від хворих тварин шляхом укусу або ослинення шкіри чи слизових оболонок, особливо за наявності на них мікротравм.

Розрізняють природний тип сказу (сильватичннй), осередки якого формуються за рахунок диких тварин та антропургічний (міський) тип, осередки якого підтримуються домашніми і сільськогосподарськими тваринами. Резервуаром вірусу сказу є різні переважно хижі тварини: вовк, лисиця шакал, єнотовидний собака, рись, дикий кіт, скунс, куниця, борсук, ласка, тхір, мишовидні гризуни, горностай та ін. Хворі на сказ тварини виділяють вірус із слиною в значній кількості і передають його до іншого хазяїна, переважно через укус. Такі тварини агресивні і значно частіше, порівняно із здоровими, нападають на людей і тварин.

Для запобігання захворюванню на сказ після укусу людини або ослинення її шкіри і слизових оболонок скаженою, підозрілою на сказ або невідомою твариною застосовують комплекс профілактичних заходів. Рану після укусу ретельно обробляють: промивають чистою водою з господарським милом і дезінфікують розчином йоду спиртовим, спиртом, розчином перманганату калію, перекисом водню та відразу звертаються в лікарню. Протягом 3 діб не слід розсікати чи відсікати краї рани, накладати шви тощо, оскільки в цей час збудник ще перебуває в місці вхідних воріт і вказані маніпуляції, пошкоджуючи нервові закінчення, можуть сприяти його міграції збудника. Далі терміново призначають курс серо - і вакцинопрофілактики.

Собаки, коти та інші тварини, що покусали людей чи тварин, повинні бути негайно доставлені їх власниками (підприємством, установою, організацією та ін.) або особами, які займаються відловом бродячих собак та котів, в найближчу установу державної ветеринарної медицини для огляду та карантинування на протязі 10 днів.

В окремих випадках, при наявності загородженого двору або приміщення, дозволу установи державної ветеринарної медицини тварина, що покусала людей або інших тварин, може бути залишена під розписку у власника при умові, що він зобов'язується утримувати її на прив'язі або в ізольованому приміщенні на протязі 10 днів і дозволяти спеціалісту ветеринарної медицини здійснювати нагляд за цією твариною. В разі виявлення трупів загиблих тварин звертатись до Вінницької районної державної лікарні ветеринарної медицини з метою відбору пат матеріалу та встановлення діагнозу на сказ.

Поряд з цим, відповідно до вимог ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчим органам сільських, селищних, міських рад делеговані повноваження щодо здійснення, відповідно до законодавства, контролю за дотриманням екологічних, санітарних правил, інших вимог законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь