Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Свято вогню, води і пісні

Дата: 09.07.2019 14:55
Кількість переглядів: 643

                                                         Фото без опису

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це празник молоді – Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувався в церковний. Стрибки через вогнище, пошук цвіту папороті, плетіння з польових квітів вінків, які пускають за течією річки - це лише мала частина традицій святкування Івана Купала, яке українці відзначають у ніч із 6 на 7 липня. Свято, народжене від вогню і від води, від народних пісні та вірувань завітало й до Стрижавки. Цьогоріч воно було особливо масштабним та барвистим, адже проходило за підтримки віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона.

Ще здалеку можна було почути гучні українські народні та купальські пісні, сміх, жарти. Адже на березі  Південного Бугу зібралась майже усе селище, а також чимало гостей. Програма дійства була цікавою та захоплюючою. Першим на сцену ведучий Сергій Баланюк запросив гурт «Пан Карпо». Який  додав глядачам запалу й  драйву виконанням українських жартівливих пісень.,

Із щирими вітаннями до односельчан та гостей звернулась очільниця Стрижавської територіальної громади Таїсія Короленко. Вона зробила невеличкий історичний екскурс, розповіла про обряди та традиції святкування Івана Купала та Різдва Святого Івана Хрестителя, побажала  аби купальський магічний вогонь надав сил у гарних починаннях, приніс успіх, удачу, наповнив теплом, затишком та достатком оселі, вберіг їх від зла та лиха, очистив від негараздів, хвороб та подарував здоров’я та красу. Щоб разом із вмитим росою вранішнім сонцем прийшов мир в Україну, а її захисники – наші Герої - повернулися живими в рідні домівки.

        До вітального слова також було запрошено почесних гостей. Віце-премєр-міністра України Володмира Кістіона, голову Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія, голову Вінницької районної  державної адміністрації Валерія Коровія, депутата Вінницької обласної ради Василя Ліцького.

Яскравими барвами впродовж вечора вирувала концертна програма, яку продовжили своїми запальними виступами заслужений артист України Ігор Юрковський та юна вокальна зірка Костя Швачич. Місцеві аматори сцени радували односельчан та гостей запальними танцями, гучними піснями та яскравим театралізованим дійством. До дивовижного світу народних та купальських пісень публіці допомогли поринути Купала та Купайло в образі котрих були Ліза Чернега та Олександр Московкін, ВІА «Дивограй», купальський та фольклорні ансамблі «Оксамит» та «Берегиня» й сольні виконавці Каріна Бонзак, Руслана Гумінська, Андрія Благун, Інна Томчак,  Олеся Московкіна . Динамічними  та сучасними хореографічними постановками публіку дивували юні вихованці студії танцю «Стронг оф денс». За доброю традицію, запальним фаєр-шоу публіку вітали артисти театру-студії циркової та трюкової пластики «У-Вей». Окрім власне концертну, гості могли відвідати різноманітні атракціони, ярмарки-продажі та придбати щось в закладах виїзної торгівлі, які розташувалися по усьому периметру території, взяти участь у призових конкурсах та вікторинах, виграти цінні сертифікати в безкоштовній лотереї від партнерів заходу, а ними були компанія «Лімо», мережа дитячих парків  святкувань «Дитяча планета», фірма «Авокадо», житловий комплекс «Затишна фазенда», сімейний ресторан «Бутлегер і Душечка». Наймолодших глядачів розважали цікавими й веселими іграми аніматори, до їх уваги було також й  Шоу мильних бульбашок.

Допоки палало купальське вогнище, символізуючи єднання неба та землі,  усі бажаючі – а це і діти, і дорослі, і закохані пари мали змогу пострибати через багаття. Глядачі мали змогу почастуватись духмяною та ситною рибною юшкою, шашликами, морозивом, ароматними пирогами та іншими смаколиками..

А потім весь «добрий люд» ще й танцював до глибокої ночі. І хто знає, можливо, в цей магічний час комусь пощастило знайти квітку папороті, адже інколи дива таки трапляються, а для когось загадковою диво-квіткою стало нове кохання чи довгоочікуване примирення.

Федір Бежнар.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь