Затверджено вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що в Міністерстві юстиції України зареєстровано Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118 "Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 року за № 593/33564.
Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, затверджені цим Наказом, застосовуються до операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту.
До всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів з 01 січня 2022 року застосовуються наступні вимоги:
- Кількість мікроорганізмів за 30° С < 100000 колонієутворюючих одиниць/мл (далі - КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);
- Кількість соматичних клітин < 400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);
- Точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° С, густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° С) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° С).
Оператори ринку повинні впровадити процедури, які забезпечують, що молоко чи молозиво не вводиться в обіг, якщо воно містить залишки ветеринарних препаратів а/або інших забруднюючих речовин (у тому числі інгібуючих), щодо вмісту яких встановлено законодавчі обмеження та/або у кількості, що перевищує максимально допустимі рівні.