Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Іменини в Перлини Поділля

Дата: 04.09.2019 15:23
Кількість переглядів: 810

                                                      Фото без опису

Вже традиційно, коли увесь православний світ відзначає чудовий празник – Успіння Пресвятої Богородиці або Першої Пречистої, свій день селища святкує багате на працьовитих, волелюбних, хазяйновитих та веселих людей, цікаву та давню історію, одне з найбільших та найпотужніших поселень краю, - мальовнича Стрижавка. 

Відтак, розпочалося святкування із Божественної літургії, яку у храмі Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ, що нині перебуває у стадії відновлення, звершив митрополит Вінницький і Брацлавський Симеон. Владиці співслужили настоятель церкви отець Олександр Швець та духовенство з міста Вінниці. По завершенні відправи та чину уславлення архі-пастир звернувся  до вірян із проповіддю, у якій загадав історію свята. Владика привітав паству з празником, а причасників, серед яких  було багато дітей, з прийняттям Святих Христових Таїн.

Продовжилось празникування надвечір, на стадіоні місцевого ліцею. Тут, незважаючи на спекотну погоду, зібралось чимало дорослих та юних стрижавчан на чолі із очільницею територіальної громади Таїсією Короленко. Прибули й почесні гості, зокрема керманичі області Валерій Коровій, району Михайло Демченко та Сергій Сітарський, начальник відділу культури й туризму Вінницької РДА Альона Романенко, Уладівський сільський голова Майя Крот.

Для малечі розгорнули батутове містечко, ігрові локації, каруселі, боді-арт та багато іншого. Також кожен охочий зміг поринути в атмосферу давніх українських звичаїв, відчути колоритність українських будинків минулих сторіч завітавши до стрижавської світлиці, прикрашеної іконами, колискою, вишитими рушниками, серветками, скатертинами, сорочками, виготовлених місцевими майстринями.   Можна  було придбати й вироби митців народно-вжитковго мистецтва. Не обійшлося й без частувань, охочих пригощали наваристою юшкою та смаженою на дискові картоплею.

Першою із вітальним словом до односельчан та гостей звернулась господиня селища Таїсія Короленко. Вона привітала присутніх з чудовими празниками - Днем селища та Днем Незалежності. Мовила: «День селища - важлива і хвилююча подія для кожного його жителя. Це не просто свято, це свідчення єдності та самоорганізованості. До того ж, це ще один привід зібратися односельцям разом, послухати душевних пісень, подивитися виступи артистів й своїх дітей, по-ділитися новинами врешті-решт.

Висловлюю щиру подяку усім жителям за любов та вірність рідному селищу, за внесок у його розвиток та добробут, тим, хто не тільки на словах, а й конкретними справами допомагає у благоустрої, підтриманні порядку, розбудовує та прикрашає свій будинок, свій двір, вулицю. Мрію, щоб у Стрижавці було затишно і комфортно, щоб народжувались і підростали дітки, спокійно і захищено почувалися люди похилого віку.  Селищна ж влада робитиме все від неї залежне щоб кожен зміг відчути себе частиною великої родини, частинкою свого рідного краю.

Сьогодні ми йдемо власним шляхом. Пишемо свою історію. Наші здобутки - це напружена праця та концентрація максимальних зусиль, спрямовані на поліпшення благоустрою, якості життя стрижавчан. На території селища будуються новітні зони відпочинку, дитячо-спортивні майданчики із вуличними тренажерами. Наразі виконуються роботи щодо реконструкції скверу в житловому масиві «Агромаш» та розпочато роботи з облаштування сучасного міні-футбольного поля зі штучним покриттям по вул. Київській. За останній рік виконано реконструкцію мереж зовнішнього освітлення вулиць, в результаті встановлено 128 нових опор, 89 світлодіодних світильників на майже 6,5 км. мережі. Капітально відремонтовано 13 тис.кв.м. асфальтобетонного покриття доріг на 8 вулицях селища. Пріоритетною ж була, є і буде підтримка освітньої галузі, адже у школах і дитячих садочках виховується та формується майбутнє України, діти мають отримувати все найкраще. Селищний бюджет бере участь у співфінансуванні реконструкції будівлі Стрижавської школи - ліцею, придбанні шкільних автобусів для навчальних закладів. А наш дитячий садочок, окрім комфортних умов перебування діток та гарного збалансованого харчування, є найкращим в районі за результатами участі педагогів закладу в різних конкурсах та заходах.

Ще раз дякую всім, хто працює на підприємствах, будує, ремонтує, прибирає, годує, вчить та виховує наших дітей, хто лікує нас і залучає до культурних цінностей, хто відстоює мир сьогодні на українських кордонах, у волонтерських центрах, всюди, де створюється матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє.

Нехай із кожним роком Стрижавка процвітає, нехай у селищі завжди лунають дитячі голоси, примножується його слава і краса.

У цей святковий день прийміть найщиріші побажання міцного здоров’я, щастя, достатку, наснаги в усіх Ваших добрих справах. Нехай мир та добробут живуть на кожній вулиці, у кожному домі, у кожній родині, поєднуючи всіх нас у згуртовану та дружну громаду!

З Днем народження рідна Стрижавко! Слава Україні!» 

Таїсія Анатоліївна поінформувала загал що цьогоріч  вперше в історії Стрижавки було започатковано нагородження за особливі заслуги перед територіальною громадою та присвоєння звання Почесного громадянина селища Стрижавка.

Так, за поданням відповідних клопотань трудових колективів та громадських орга-нізацій, рішенням №10 45 сесії селищної ради 7 скликання присвоєно звання «Почесний громадянин» жителю селища, кандидату економічних наук, людині з понад 35 річною трудовою діяльністю, державному службовцю, на даний час голові Вінницької обласної державної адміністрації Коровію Валерію Вікторовичу.

- Шановний Валерій Вікторович!

Дозвольте привітати Вас з присвоєнням значущої для жителів громади нагороди.

Значну частину свого життя Ви віддали служінню державі, завжди перебували на сторожі інтересів Стрижавки, захищаєте найвищу соціальну цінність - людину, її життя, здоров’я, честь і гідність.

Зичимо доброго здоров’я, невичерпної енергії та натхнення, благополуччя! Нехай завжди на життєвому шляху зустрічаються люди віддані, вірні і справді гідні Вашої поваги,- мовила Стрижавська селищна голова.

Також вона вручила В.В.Коровію Грамоту за особливі заслуги перед територіальною громадою та орден.

Натомість Валерій Вікторович подякував громаді  за високу оцінку його діяльності. Наголосив, що ця нагорода з-поміж усіх, що має, в тому числі й державних. для нього є найдорожчою. А до плідною праці його надихає саме неповторний дух Стрижавки. Згадав тих керівників, які у різні часи докладали зусиль до розвитку селища. Сказав, що нині усі ми перебуваємо на передодні значних змін у адміністративно-територіальному устрої держави, і вже невдовзі Стрижавка стане центром ОТГ, тобто міні-району, до складу якого увійдуть довколишні поселення. Привітав земляків із Днем Незалежності та святом Успіння Пресвятої Богородиці, побажав миру, злагоди й  Божого благословення.

До віншувань долучились й голови Вінницьких районних державної адміністрації Михайло Демченко та ради Сергій Сітарський. Вони відзначили, що свято завжди проходить в дружній та приємній атмосфері, перетворюючись в тепле, родинне торжество, наголосили, що селище невпинно розвивається, має чималий промисловий та економічний потенціал, достойні соціальні заклади. Закликали громаду надалі розвивати поселення, підтримувати один одного у всіх гарних починаннях, аби в майбутньому побудувати спроможну та процвітаючу ОТГ, приєднавши до себе довколишні села. Побажали кожному міцного здоров’я, мирного неба та натхнення для подальших здійснень, а селищу – процвітання, розвитку, завжди бути квітучим та вічно молодим.

Привітала побратимів зі святом й Уладівська сільська голова Майя Крот.

Почесним гостям було вручено запашні короваї спечені із зерна урожаю 2019 року вирощеного трудівниками ПСП «Агрофірма Батьківщина».

Щиро віншували й учасників бойових дій на Сході України.

Затим Таїсія Короленко подяками та подарунками відзначила найкращих із кращих. Почесними грамотами та грошовими винагородами було вшановано найліпших трудівників-односельців, котрі працюють задля розвитку та процвітання селища у різних сферах та напрямках. Обдарували й 50 малюків, які народились цьогоріч та 20 подружніх пар, що взяли шлюб у цьому році. Не оминули увагою  й  найстарших жителів поселення. Не забули й 9 подружніх пар, які прожили разом піввіку. Подарунками та табличками «Зразкова садиба» нагородили найкращих господарів.

Впродовж дійства яскравими барвами вирувала яскрава та патріотична концертна програма, підготовлена самодіяльними артистами Стрижавського БК на чолі із Валерієм Вільгусом, вихованцями та викладачами місцевої дитячої музичної школи. Аматори сцени подарували присутнім чудовий настрій та видовищні виступи. А подивитись та послухати й справді було що. Українськими народними та сучасними піснями присутніх вітали фольклорний ансамбль «Берегиня», гурт «Оксамит», ансамбль баяністів, учителів -«Джайв» ДМШ, вокально-інструментальний ансамбль «Дивограй», тріо у складі Альони Шульженко, Олесі Московкіної та Інни Томчак, дует Руслани Гумінської й Каріни Бонзак, дует баяністів Назарія Марущака і  Едуарда Мельника та сольні виконавці Поліна Самчук, Володимир Тарас, Вікторія Шевчук, трубач Владислав Кочурівський й ін. Хореографічними постановками у різних стилях порадували вихованці студії танцю «Стронг денс»,танцювального колективу музичної школи. Від лаврівської громади піснею зі святом стрижавчан віншували Михайло Гушін, Олександр Корінюк, медвідської – дует у складі Анастасії Слободянюк й Катерини Мельник, усім до вподоби був гумор учасниць переорського ансамблю «Жатівниці», танок «Молюся за Україну» виконаний артистами мізяківськохутірського колективу «Денс едем», пісенні твори заспівані вокальним ансамблем із Уладівки. Вже звично ближче до завершення концерту працівники селищної ради та її очільниця Таїсія Короленко частували присутніх запашним короваєм, з борошна нового врожаю.

Проте на цьому дійство не закінчилось, адже святковий концерт продовжився. Його родзинкою став виступ народного артиста України Миколи Янченка та його команди. Микола Янченко не тільки радував глядачів професійно виконаними душевними піснями, а й веселив усіх жартами, розповідав про багатство та мелодійність народних пісень, бажав процвітання та охоче фотографувався із глядачами.

Фінішувало свято яскравим вогняним шоу від артистів  Народної студії циркової та трюкової пластики «УВЕЙ» та дискотекою.

Федір Бежнар.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь