Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МОЗ закликає українців зробити щеплення проти дифтерії

Дата: 01.11.2019 09:45
Кількість переглядів: 527

                                                           Фото без опису

Цього року в Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Найбільший спалах небезпечного захворювання стався в Закарпатській області – 5 хворих, у Хмельницькій, Луганській, Тернопільській – по 1 випадку, у місті Києві – 2 випадки небезпечного захворювання. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції.

На початок жовтня 2019 року в Україні доступні 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тисяча доз АДП (не містить кашлюкового компонента) та 4,9 млн доз АДП-м. Цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення.

Для лікування дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія. У серпні цього року Україна отримала гуманітарну допомогу від ВООЗ – 200 флаконів протидифтерійної сироватки. Наразі використано 13 доз у Закарпатській області і місті Києві, залишилося – близько 180, вони розподілені між областями.

«Ми ведемо активну комунікацію з департаментами охорони здоров’я в регіонах, щоб на місцях посилили нагляд за дифтерією. Найголовніше – це проактивна робота медиків на місцях, які повинні бити на сполох і закликати до вакцинації усіх дітей і дорослих!» – наголосила Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. 

За її словами, наразі лише 60% малюків провакциновано проти дифтерії, дорослих – лише 50%. 

«Вакцини є – вимагайте у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта», – закликала Зоряна Скалецька. 

Довідкова інформація

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі. Інкубаційний період хвороби – 3-10 днів.

Зробити щеплення можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. 

Якщо лікар відмовляє вас від вакцинації, ви можете звернутися на «гарячу лінію» Національної служби здоров’я України за номером 1677 та повідомити, що вам перешкоджають у вашому праві на безкоштовну вакцинацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь