Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санітарно-протиепідемічне забезпечення весняно-польових робіт

Дата: 27.04.2020 09:59
Кількість переглядів: 454

                                                          

Проведення весняно-польових робіт завжди пов’язано з ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на сільськогосподарських угіддях.

З метою недопущення подібних ускладнень необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Крім цього необхідно вивчити умови праці і відпочинку, звернути увагу на дотримання правил транспортування і застосування пестицидів та агрохімікатів.

Підлягаючі періодичним медичним оглядам повинні обов’язково пройти медогляд до початку робіт, працюючі з пестицидами повинні мати допуск до проведення робіт та мати індивідуальні засоби захисту.

Завчасно, перед початком проведення масових польових робіт, необхідно провести заходи по підготовці до роботи в новому сезоні їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств, фермерських господарств та інше. Разом з тим, необхідно забезпечити:

  • Організацію доставки продуктів харчування та готових страв на поля;
  • Створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;
  • Своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.

Всі працюючі повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні були лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд. Придбання продовольчої сировини та харчових продуктів здійснюється лише при наявності інформацї про їх  якість та безпеку.

 Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Доставка готових страв та продовольчої сировини проводиться лише спеціально виділеним транспортом.

Продукти харчування доставляються в термосах, термін зберігання з моменту приготування до реалізації не повинен бути більше 2-х годин.
Забороняється реалізація холодцю, заливних, макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних та ліверних ковбас та інших продуктів, що швидко псуються.

 

Пам’ятайте! Лише суворе дотримання вимог санітарних норм і правил збереже Ваше здоров’я та здоров’я Ваших рідних.

ОСНОВНІ ВИМОГИ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ПРИ  ЗАСТОСУВАННІ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ. Перейти за посиланням =>


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь