Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вінниччина займає друге місце в Україні за показником охоплення дітей сімейними формами виховання

Дата: 20.11.2020 09:20
Кількість переглядів: 278

                                                      Фото без опису

Відсоток влаштованих дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання складає 97, 8 % . Про це повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош.

В ході наради з головами райдержадміністрацій та міськими головами міст обласного значення, що відбулась 18 листопада під головуванням першої заступниці голови ОДА Наталі Заболотної, посадовиця доповіла про роботу служб у справах дітей щодо соціального захисту дітей вразливих категорій.

В ході наради Наталя Заболотна наголосила, що робота із влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейні форми виховання потребує постійної уваги, як щодо підготовки сімей, які готові прийняти дітей, так і подальшого супроводу дітей.

Як підкреслила Тетяна Дорош, основна стратегічна лінія держави – кожній дитині родина. За її словами, потреба влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, станом на 01.11.2020 року становить 134 дитини, з них близько 60 дітей мають важку інвалідність. В області 132 прийомних сім’ї і 58 дитячих будинків сімейного типу.  Протягом року створено п’ять прийомних сімей і три дитячих будинки сімейного типу.

«Це досить мало, тому нам треба активізувати роботу з пошуку кандидатів в прийомні батьки і батьки-вихователі. Наступне, на чому хочу наголосити – це жорсткий контроль за функціонуванням дитячих будинків сімейного типу. Ще одне важливе питання – це робота з дітьми, які перебувають в складних дитячих обставинах, тобто ті, які не отримують належного батьківського догляду і знаходяться в зоні ризику. В області 776 дітей перебувають на обліку служб у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах», – наголосила посадовиця.

Тетяна Дорош також повідомила, що в області соціально-психологічну реабілітацію дітей здійснюють Вінницький та Жмеринський  обласні центри соціально-психологічної реабілітації. Протягом  року 108 дітей, що залишились без батьківської опіки, пройшли реабілітацію, соціальну адаптацію, отримали правові знання та фізичне загартування, 96,4 % дітей влаштовані до сімейних форм виховання.

За інформацією начальниці служби у справах дітей ОДА, у Вінницькому центрі соціально-психологічної реабілітації дітей з 1 вересня 2020 року функціонує денне відділення для дітей з поведінковими девіаціями, працює відділення в денному режимі для близьких районів, а для дальніх – є мобільна група, яка здійснює виїзди по області.

Тетяна Дорош торкнулася під час доповіді і питання роботи служб у справах дітей в перехідний  період, зазначивши, що питання чітко не визначено законодавчо, проте є доручення Прем’єр-міністра  України за результатами Всеукраїнської наради з питань формування та реалізації державної політики в сфері прав дитини: «Сьогодні ми можемо говорити про приблизну модель такої співпраці. Так, на перехідний період у районних державних адміністраціях новоутворених районів функціонують служби у справах дітей, їх штатна чисельність має дорівнювати штатній чисельності тих працівників районів, що реорганізуються. Тобто на базі укрупненого району буде збережено кількість штатних працівників у форматі віддаленого робочого місця. Адже головне завдання сьогодні – зберегти систему захисту прав дитини».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь