Долучайтесь до марафону #ЗдороваУкраїна. Зменшіть споживання «вільного» цукру
Зменши споживання «вільного» цукру. Спробуй не підсолоджувати напої цукром іі медом, знизити до мінімуму споживання солодощів та випічки, солодких напоїв та фруктових соків.
Якщо тобі хочеться солодощів, варто скуштувати:
- свіжі фрукти
- заморожені фрукти
- консервовані фрукти, але обов’язоково в соку, а не в сиропі
- сухофрукти без додавання цукру
Якщо ж все таки купуєш солодке, переконайся, що продукт має низький вміст цукру та споживай невеликими порціями. Також слід уважно ставитися до продуктів з низьким вмістом жиру, оскільки вони часто містять багато цукру. І завжди пам’ятай, що окрім цукру, солодка випічка та цукерки можуть містити шкідливі трансжири.
Саме через «вільний» цукор людина найчастіше набирає вагу. А також порушується обмін речовин, і виникає загроза розвитку діабету та серцево-судинних захворювань. Солодке також є найбільш поширеною причиною карієсу зубів.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує, аби ми вживали не більше 6 чайних ложок вільного цукру на день.
А скільки ми споживаємо насправді? Національне дослідження харчування українців 2018-2019 років показало, що кожен третій українець споживає понад 10 чайних ложок цукру на день (близько 50 г/день). А кожен десятий дорослий з’їдає більше 15 чайних ложок різноманітних цукрів. Діти, починаючи з 1 року, в різному віці споживають в середньому від 46 до 67 грамів цукру на день, а це близько 10-16 ложок цукру.
Слідкуй за марафоном здорових звичок #ЗдороваУкраїна і роби разом із нами щодня маленькі кроки для свого здоров'я.