Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2021 15:44
Кількість переглядів: 441

Фото без опису27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Голокост - цілеспрямована політика нацистів у роки Другої світової війни щодо знищення євреїв на окупованій території Європи, жертвами якої стали близько 6 мільйонів євреїв. Вважається одним із різновидів геноциду.

01 листопада 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, в якій зазначено, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…», та закликала держави-члени зробити все можливе, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю жахливу трагедію людства та запобігти в майбутньому актам геноциду.  

Україна приєдналася до цього документу та з 2012 року вшановує жертв трагедії разом зі всім світом на державному рівні. Відповідно до  постанови Верховної Ради України від 05 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» в Україні щорічно відзначають День пам'яті жертв Голокосту 27 січня. Саме 27 січня 1945 року війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули. У сучасному світі табір смерті Аушвіц став символом нацистських злочинів.

Трагедія Голокосту не оминула й смт Стрижавка. У селищі є пам'ятний знак на місці розстрілу багатьох євреїв біля тюрми, там і могила... На початку січня 1942 року Гітлер видав секретний наказ гестапо про ліквідацію єврейського населення в Україні. Фашистська пропаганда оголосила, що віх євреїв будуть відправляти із Стрижавки й інших сіл та міст до Ізраїлю. Хто буде відправлятись до Ізраїлю, мав по-святковому одягнутися сам і так само одягти дітей, взяти золоті прикраси, гроші або золото начебто на дорогу. Знищуючи євреїв, заганяючи їх в гетто, гестапівці награбували великі багатства.

У неділю, 10 січня 1942 року, рано-вранці всіх євреїв Стрижавки, за винятком тих, хто встиг таємно втекти, зібрали на ринковій площі, вишикували в колону по 6, щоб через міст повести до Вінниці на вокзал. Але як тільки колона підійшла до костьолу, її повернули до тюрми, де військовополоненими заздалегідь були викопані котловани. Налякані євреї хотіли було кинутися врозсипну, але гестапівці взяли їх у щільне коло. Один із бранців зумів вислизнути із колони почав тікати до мосту, але його догнали кулі. Колону підвели до викопаних ям, примусили всіх роздягнутися наголо і шеренгами почергово розстрілювали. В Стрижавці за неповним даними розстріляли більше як 350 чоловік єврейської національності, серед них чимало жінок і дітей.

Вічна пам’ять жертвам Голокосту!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь