Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Вінниччині рятувальники ініціювали зустріч з керівниками територіальних громад

Дата: 16.04.2021 12:43
Кількість переглядів: 828

Фото без описуПротягом останніх років в Україні триває децентралізація, в результаті чого суттєво змінюються сфери відповідальності на локальному рівні: громада стає ключовим гравцем, який самостійно визначає пріоритети роботи безпеки громади, а також інших видів діяльності, спрямованих на створення безпечного середовища на своїй території.

Саме з цією метою, 14 квітня у селищі Літин, з ініціативи рятувальників Вінниччини та Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» відбулася семінар-нарада з питань проєкту типової програми «Громада безпечного середовища».

В семінар-нараді взяли участь голова Стрижавської територіальної громади Михайло Демченко та начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Стрижавської селищної ради Ольга Скорбач.

В рамках заходу керівництво Головного управління ДСНС області на чолі з очільником відомства Русланом Шевчуком, продемонстрували пілотні проекти, які успішно були реалізовані в рамках децентралізації влади у напрямку пожежно-техногенної безпеки. А саме: як створювалися та наразі функціонують на території області Центри безпеки громадян, місцеві пожежні команди та добровільні пожежні дружини «Добровольці-вогнеборці». Лише протягом 2020-го року на Вінниччині було відкрито дві МПК у селах Степашки та Губник Гайсинського району, а також один Центр безпеки в селі Бабчинці Чернівецького району.

Всього на території області наразі функціонує 32 місцеві пожежні команди.

Як приклад, під час семінар-наради поділився досвідом співпраці з містом- побратимом (республіки Польща) Літинський селищний голова Анатолій Бичок. В рамках співпраці реалізовано вже чимало програм, завдяки яким з 2017-го року рятувальники громади отримують суттєву гуманітарну допомогу на мільйони гривень. Польські вогнеборці передали українським колегам сучасне рятувальне обладнання та бойове спорядження.

Також, із Вольштинського повіту був переданий пожежний автомобіль «JELCZ» з усім необхідним обладнанням. Вогнеборці разом із ним отримали і комплекти спеціального захисного одягу, каски, пожежні сокири та датчики руху.

Крім цього, рятувальники отримали ложементи для апаратів на стисненому повітрі та сигналізатори нерухомого стану.

А у 2020-му надзвичайникам Літина було передано мотопомпи, освітлювальний агрегат, пересувний басейн для вогнегасних речовин, сучасні пожежні шоломи, комплекти спеціального пожежного одягу, комплекти засобів зв'язку та інше. В перспективі - планується спільно зі Стрижавською ТГ відкрити ще одну місцеву добровільну пожежну команду, яка за потреби буде обслуговувати й віддалені населені пункти Літинської громади.

В свою чергу, голова Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк додав, як свідчить міжнародний досвід, реалізація безпекових ініціатив на рівні громади, в Україні, процес, який лише набирає обертів. Поширеними є випадки, коли такі ініціативи копіюють міжнародний досвід без його адаптації до українських реалій, що негативно впливає на їхню ефективність. Відтак, наразі надзвичайно актуальною є потреба у наданні новоствореним громадам підтримки, яка б акумулювала кращий адаптований міжнародний досвід впровадження програм, моделей та ініціатив з питань безпеки.

У підсумку, учасниками семінар-наради було вирішено, що наразі є вкрай необхідним провести ретельний аналіз потреб жителів громад Вінницької області, надати керівникам всіх ОТГ консультаційний супровід під час розроблення місцевих програм безпеки, організувати ряд публічних обговорень проблем створення безпечної громади, розвиток сталих партнерств і міжвідомчої взаємодії.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь