Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадо, нам є ким пишатися! Видатні жителі Стрижавської громади

Дата: 10.08.2021 14:28
Кількість переглядів: 767

До 30-річчя незалежності України Міністерством розвитку громад та територій ініційовано проведення Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність».

Стрижавська громада багата на видатні постаті, які зробили значний внесок для становлення незалежності України, серед них: 

Стрижавський художник Ігор Іванович Зозуля демонстрував картини на тему Майдану

Народився 22 червня 1969 року. Дитячі роки провів у селі Рубань, у 1987 році закінчив вище Вінницьке художнє училище. Життя у селі і  близькість природи підштовхнуло до малювання пейзажів. Художній стиль сформувався завдяки роботам відомих українських художників Аркадія  Сороки та Миколи Чулка.

За останні 35 років намалював понад 1000 картин, які виконані в стилі імпресіонізм, більшість з них були створені з 1999 року по 2017 в селі Стрижавка Вінницької області, де довгий час живе художник.  В 2006 році заснував у Вінниці громадську організацію «Мистецький Центр». Один із організаторів Вінницького мистецького узвозу.

Понад 20 персональних виставок було проведено в Києві та Вінниці. Брав участь у благодійних виставках в Україні в підтримку воїнів АТО та в Польщі в підтримку онкохворих дітей.

Автор унікальних робіт з Помаранчевої революції 2005 р. та Революції гідності 2013—2014 роках. 
Роботи художника представлені в українських художніх музеях. В Вінницькому краєзнавчому музеї діє постійна виставка робіт автора.

Також були проведені дві виставки в Вінницькому художньому музеї, де зберігається декілька його картин.
Переважна більшість робіт художника знаходяться в приватних колекціях.

Хитрик Геннадій Васильович

Народився 26 липня 1976 р. Проживав у смт Стрижавка Вінницької області. Виріс у сім'ї військового. У 1993 році вступив до Хмельницького інституту Прикордонних військ України, 20 років віддав військовій службі. Від першого шлюбу залишився син, одружився вдруге, з дружиною виховували двоє дітей.

Працював начальником групи бойової та спеціальної підготовки у в/ч 3012 м. Одеса, Південне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України звання - майор.

2 листопада 2014 року о 7:28 в мікрорайоні «Східний» міста Маріуполь, на блокпосту по вул. Таганрозькій під час огляду цивільного автомобіля, стався потужний вибух. Від отриманих поранень помер у лікарні Маріуполя. Служба безпеки України встановила, що автомобіль було використано для теракту. Машину із вибухівкою супроводжував безпілотник російських фахівців. При наближенні до блокпосту терористи привели в дію вибуховий пристрій мобільним телефоном.

Похований у Стрижавці 5 листопада 2014 року. Без Геннадія лишились дружина Оксана , донька Анастасія, маленький син та син Владислав Хитрик після загибелі батька став курсантом Національної академії Державної прикордонної служби ім. Богдана Хмельницького. Тричі  брав участь у святковому параді на Дні незалежності України. А нині він вже служить у тій самій вінницькій частині Нацгвардії, де колись й тато.

Нагороди За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом «За мужність» III ступеня 
(26.2.2015, посмертно).
Вшанування пам'яті
Підполковник (посмертно).

Ярослава Юріївна Куряча 

Народилась 9 серпня 1992 року. Закінчила Стрижавську середню школу та Вінницьке училище культури і мистецтв, також закінчила національну академію культури та мистецтв, займається хореографією.

Викладала у музичній школі селища Стрижавка. Ярослава відвідувала заняття у вінницькому модельному агентстві «Klodel Models». Саме за рекомендацією цього агентства, подала заявку на участь у конкурсі. За плечима у цієї дівчини низка перемог у різноманітних конкурсах краси. Зокрема, титул на конкурсі «Міс Перлина Чорного моря» у Севастополі. 2009 року стала «Першою віце-міс Вінниця». 2010 року на конкурсі краси Foto Model у Києві отримала корону Віце-міс.

11 вересня 2011 року перемогла на конкурсі Міс Україна 2011. На конкурсі Міс Світу 2011, що пройшов у жовтні-листопаді 2011 року, дівчина увійшла до першої п'ятнадцятки конкурсанток.

Зараз Ярослава працює у Вінниці у «Школі моделей Princess»


        


Банюк Анатолій Митрофанович 

Родом з Гайсинського району, закінчив Львівське військове піхотне училище, відразу ж вступив до лісотехнічного інституту на інженерний факультет.

Був призначений начальником Стрижавської виправної колонії у  вересні 1983року, тоді, коли тут було 2300 засуджених на 1300 спальних місць. Інші спали у підвалах, на горищах. Води не було, їдальні не було. Довелося вести 3 км водогону, зводити гуртожитки. Протягом 6 місяців побудували гуртожитки більш як на 1000 чоловік, повністю заасфальтували внутрішні дороги. Далі новобудовами стали їдальня для в’язнів на 1000 місць, клуб на 400 чоловік, медична частина, лазня, очисні споруди, напірний водоколектор. Було освоєно також машинобудування, щорічно колонія переробляла до 50 тисяч тонн лакофарб, діяло деревообробне, меблеве виробництво.

Для співробітників у колонії побудували 150 квартир, звели також клуб для співробітників на 400 місць, їдальню на 200 місць, овочесховище – на 500 тонн, дитячий садок на – 280 дітей, добудували другий корпус Стрижавської середньої школи №1 на 240 учнівських місць, побудували приміщення для селищної ради.

Колонія була замовником проекту, підрядником будівництва та фінансувала будівництво мосту через річку Південний Буг. За власним проектом було побудовано 3 – поверхове адміністративне приміщення для виправної колонії, приміщення для варти. Побудована республіканська лікарня для засуджених з хірургічним, терапевтичним, очним, ендокринологічним відділеннями. 

Анатолій Митрофанович Банюк був нагороджений іменною зброєю, медалями та званням генерала - майора.
Стрижавська виправна колонія завжди робила вагомий економічний внесок у розвиток Стрижавки.

Василь Іванович Діденко

Діденко Василь Іванович народився 13 квітня 1944 року в с. Мізяківські Хутори Вінницького району Вінницької області в сім’ї колгоспників. 

1951 року Діденко В. І. вступив до першого класу Тютюнницької початкової школи. Продовжив навчання 1955 року у Мізяково-Хуторянській середній школі, яку закінчив 1963 року.

Того ж року, 11 листопада, був призваний до лав Радянської армії. У жовтні 1966 демобілізувався: відразу ж пішов працювати на Вінницький інструментальний завод учнем фрезерувальника. За місяць здобув професію фрезерувальника 2-го розряду.

15 вересня 1967 року перейшов на педагогічну роботу. Маючи документ (диплом) молодшого офіцера, почав працювати вчителем фізкультури і праці Майданської 8-річної школи Вінницького району Вінницької області.

1968 року вступив до Кам’янець-Подільського педагогічного інституту ім.Затонського на історичний факультет. Навчався заочно і закінчив навчальний заклад 1974 року. Понад двадцять років пропрацював вчителем у Стрижавській середній школі. Проводив дослідницьку роботу з вивчення історії Східного Поділля.

Написав першу книгу «Стрижавка – перлина Північно-Східного Поділля», та згодом вийшла друга книга  В.І.Діденка «Цивілізації на землі та глобальні катаклізми в історії людства ІІІ тисячоліття», яка розкриває глибокий життєвий шлях минулого, теперішнього і майбутнього планети, вийшла третя книга автора «Козацька історія села Мізяківські-Хутори», в якій він висвітлює історію розвитку козацького села Мізяківські -Хутори і прилеглих хуторців від сивої давнини і до наших днів. 

Ця книга є рідкісною спробою науково-популярної праці, коли історію пише не науковець, а колишній сільський вчитель. В.І.Діденко присвятив усе життя збиранню фольклорних, документальних матеріалів і свідчень про Стрижавку, що й стало основою цієї книги.

Автор книг стоїть на захисті історичних пам’яток історії та культури. Бере участь у відбудові стрижавської святині – храму Успіння Пресвятої Богородиці .

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь