Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанували пам'ять загиблих захисників України

Дата: 30.08.2021 12:53
Кількість переглядів: 1106

Фото без опису29 серпня - День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Саме цього дня в Іловайському котлі загинула найбільша кількість українських військових та добровольців за весь час війни на Сході України.

Заступник Стрижавського селищного голови Світлана Лендя зустрілась з сім’ями загиблих захисників України та вручила грошову допомогу.

«Відважні українські воїни стали символом гідності, кожен з них вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши життя за нову, відроджену Україну, саме їхні подвиги надихають сотні тисяч українців на боротьбу з російською агресією. Ми всі у вічному боргу перед матерями й батьками за те, що вони виростили мужніх і сміливих патріотів. І схиляємося перед дітьми, які втратили батьків», - зазначила Світлана Василіна.

Секретар селищної ради Валентина Медведська спільно з начальником відділу соціального захисту та соціального забезпечення населення Ольгою Тютюнник та членами родин вшанували пам’ять загиблих захисників хвилиною мовчання, поклали квіти та установили зменшені копії Державного Прапора України на могилах захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України це: Хитрик Геннадій Васильович, Глуханюк Іван Васильович, Слободянюк Михайло Леонідович, Лєбедєв Іван Васильович, Рябоконь Ігор Анатлійович.

У цей скорботний день висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих захисників, які втратили у війні з російським окупантом своїх синів, дочок, чоловіків, братів, сестер.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ! СЛАВА ГЕРОЯМ! ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

Довідково:

День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, започатковано у 2019 році указом Президента Володимира Зеленського № 621/2019.

Це рішення ухвалено з метою гідного вшанування пам'яті всіх військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Бої під Іловайськом у серпні 2014-го стали одним з переломних моментів війни на Сході України: Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони.

Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна — Росія — ОБСЄ із залученням представників російських бойовиків.

Лише на кінець серпня 2017 року практично завершено процес встановлення, ідентифікації і перепоховання загиблих.

Упродовж цих років тривають дискусії щодо цієї трагедії. Дані про втрати різняться й сьогодні. За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинули, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Смертельний для наших захисників «зелений коридор» під Іловайськом пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь