Обережно, гриби!
5-6 вересня у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, а ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.
Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовтеся від їх споживання взагалі, замінивши їх штучно вирощеними печерицями або гливами.
Не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах або на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- Остерігайтеся пластинчатих грибів;
- Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, які ростуть поблизу швидкісних трас, радіаційно забруднених територій;
- Під час посухи грибів краще не збирати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити консервацію;
- Не вживайте сирих грибів;
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- Дітям до 12 років;
- Жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- Людям похилого віку.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно викликайте «швидку допомогу»!
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області