Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

21 листопада - День Гідності та Свободи

Дата: 21.11.2021 09:01
Кількість переглядів: 315

Вісім років віддаляють нас від тих буремних, трагічних, і, водночас, величних подій історії становлення нашої громадянської гідності.

Разом з тим, ці вісім років - це період відновлення нашої державності, обороноздатності, відродження громадянського сумління та суспільного почуття любові й шанування своєї країни, своєї історії, своєї ГІДНОСТІ.

Саме 21 листопада є знаковим днем в історії сучасної України, адже у 2004 – це був початок Помаранчевої революції, а 2013 – Революції гідності. Ці величні події є продовженням славної історії боротьби за нашу свободу, що розпочалась ще за часів Української революції 1917-1921 років, сторіччя якої в країні відзначили цьогоріч.

І сьогодні ми продовжуємо відстоювати на Сході України свою незалежність й територіальну  цілісність держави, геополітичний вибір нашого народу, перешкоджаючи російським військам у загарбницьких діях відносно нашої країни.

Усі ці історичні події ми віншуємо у контексті споконвічності прагнення українців до гідності та свободи, а також до життя в європейській сім’ї народів.

Вісім років поспіль ми щорічно відзначаємо 21 листопада як День Гідності і Свободи, поминаємо загиблих на Майдані, вшановуємо пам`ять Небесної Сотні, пригадуємо тих, хто віддав своє життя за майбутнє країни.

Вінниччина має своїх героїв, які з перших днів Революції Гідності були на Майдані у Києві, і у лютому 2014-го загинули від куль злоби і ненависті …  Це Герої України Максим Шимко, Леонід Полянський та Валерій Брезденюк. На їх честь, а також на вічну згадку про всіх 107 українців, полеглих у лютому 2014 року на Майдані, щороку 21 листопада в центрі Вінниці, на Майдані Небесної Сотні відбуваються поминальні заходи та покладання квітів до пам`ятника «Дерево Свободи», який символізує шану і пам`ять вінничан про буремні події Революції Гідності, про молоді життя, що були віддані за волю і гідність українців.

Символічно, що у лютому цього року Верховна Рада України нарешті визнала «Революцію Гідності» ключовим моментом державотворення – максимальною більшістю у 295 голосів 17 лютого прийнято Постанову №2739, яка визначає Революцію Гідності виразником національної ідеї свободи, підкреслює недопустимість зволікання із розслідуванням "справ Майдану" й вшановує важливість пам’яті про Героїв Небесної Сотні.

Не забуваймо про усіх наших героїв, які за століття української історії у різні часи та в різних куточках нашої країни віддали своє життя за цінності буття: свободу, гідність, праведність.

Вічна пам`ять, вічна шана героям! Слава Україні!

Вашій увазі пропонуємо матеріали НАЦІОНАЛЬНОГО МЕМОРІАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ – «МУЗЕЙ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь