Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Стрижавській громаді вшанували пам'ять жертв Голодомору

Дата: 26.11.2021 18:00
Кількість переглядів: 566

Напередодні чергових роковин Голодомору в Стрижавській територіальній громаді вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Селищний голова Михайло Демченко спільно з працівниками селищної ради, старостами, освітянами, жителями громади поклали квіти до меморіалів та пам’ятників у кожному населеному пункті - Стрижавці, Сосонці, Лаврівці, Пеньківці, Дорожному та Мізяківських Хуторах. Панахида за померлими, квіти, хвилина мовчання — безумовний обов'язок кожного перед попередніми поколіннями.

27 листопада відбудеться Всеукраїнська акція «Запали свічку». Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу. Тож кожен житель громади може долучитись до  акції і запалити свою свічку скорботи.

Нагадаємо, щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодоморів. У цей день наша країна згадує наймасштабніший штучний голод ХХ сторіччя – Голодомор 1932-1933 років, коли в Україні загинув кожен 4-й її мешканець.

 

Для довідки:

У державному архіві Вінницької області зебрігаються оригінали матеріалів Сосонської сільської ради. Науковці їх називають «Смертними листами». Копії цих документів можна побачити у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Саме у цих матеріалах від 1933-го року можна побачити у графі «причина смерті» – «помер від голоду». Збереглось шість книг, які заповнював секретар Сосонської сільради, а у них записи за кілька днів чи тижнів.

Всього від голоду у Сосонці померли понад 300 осіб.

Хоча у Сосонці не було настільки масштабного голоду, як у інших селах Поділля. Відомо, що тодішній голова сільради Прокіп Романенко та голова колгоспу Микита Сташко приховували запаси зерна та не давали великої волі прийшлим з «червоними мітлами».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь