Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Визначення місця проживання дітей для отримання посвідчення багатодітної родини

Дата: 16.06.2022 12:52
Кількість переглядів: 277

Фото без описуПравове вирішення сімейних спорів, які стосуються інтересів дитини потребує особливої уваги, оскільки в його процесі вирішуються не тільки спірні питання між батьками, а визначається доля дитини, а тому результат судового розгляду має бути спрямований на захист найкращих інтересів дитини.

Пані Юлія є щасливою мамою трьох діток, двох хлопчиків від попереднього шлюбу та донечки, котра з’явилася на світ від нового чоловіка. Після народження третьої дитини пані Юлія звернулась до Управління соціального захисту населення Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради із заявою про видачу посвідчення «Батьків багатодітної сім’ї» та посвідчення «Дитини з багатодітної сім’ї». Однак Управління відмовило позивачу у задоволенні заяви, оскільки остання мала надати копію рішення суду із зазначенням місця проживання дітей від попереднього шлюбу.

З метою отримання допомоги у вирішенні цього питання пані Юлія звернулася до Вінницького бюро правової допомоги №1 Вінницького місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги.

Жінка розповіла, що одружилася з паном Павлом в 2008 році, у шлюбі у них народилося двоє дітей, 2009 та 2011 років народження. У 2016 році шлюб було розірвано. Діти залишились проживати з матір’ю, а батьку в судовому порядку було визначено розмір аліментів, котрі він зобов’язаний щомісячно виплачувати до досягнення старшою дитиною повноліття.

Однак, колишній чоловік не утримує дітей, не цікавиться ні їх добробутом, ні вихованням, ні розвитком, і має значну суму заборгованості по сплаті аліментів (уточнення-понад 65 тисяч гривень).

З метою представництва інтересів багатодітної мами в суді щодо визначення місця проживання дітей Вінницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги  призначено адвоката Вишаровську Вікторію.

До  участі у справі судом залучено Службу у справах дітей Вінницької міської ради та зобов’язано надати письмовий висновок щодо заявлених позовних вимог. Суд отримав висновок  органу опіки та піклування, який вважає за доцільним визначити місце проживання дітей разом з матір’ю.

Батько малолітнього Петра та Влада не має заперечень щодо визначення місця проживання дітей разом з матір’ю.

У довідці отриманої від департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради зазначено, що діти зареєстровані за адресою проживання їх мами - Юлії. Відповідач по справі зареєстрований за іншою адресою проживання, батьки офіційно розлучені (свідоцтво про розлучення-додане до справи). Акт обстеження умов проживання дітей підтверджує належні умови та забезпечення їх усім необхідним для всебічного розвитку.

Відповідно до ст. 160 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 Сімейного кодексу України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення.

Батько зі своєї сторони не заперечує щодо визначення місця проживання дітей за адресою проживання їх матері. Відповідно до п.1 ч.2 ст. 141 ЦПК судові витрати у разі задоволення позову – покладаються на відповідача; а відповідно до ч.1 ст. 142 ЦПК “у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову…”

У результаті дослідження всіх обставин справи та наданих доказів позов задоволено. При цьому суд звернув увагу, що у даному випадку йде мова не про розлучення дітей з батьком, а про визначення місця проживання дітей, при  тому, що діти проживають постійно з матір’ю, окремо від батька.

Позивач-пані Юлія при поданні позову сплатила судовий збір у розмірі 908 гривень, оскільки позов повністю задоволений, а відповідач визнав його, з відповідача на користь позивачки слід  стягнути 454 гривень судового збору; а також повернути пані Юлії 454 гривні з державного бюджету.

Справа внесена до Єдиного реєстру судових рішень за № 127/28072/21

Детальну інформацію щодо порядку отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати також консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Для отримання консультацій ви також можете телефонувати за номерами телефонів:

  • Сектор "Вінницьке бюро правової допомоги №1" -

21021, Україна, м. Вінниця, вул. Василя Порика, 29

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

 (0432) 56-01-80.

  • Сектор "Барське бюро правової допомоги" - 

м. Бар, вул. Героїв Майдану, 6

E-mail: barske@legalaid.vn.ua

 (04341) 2-15-55

  • Сектор "Жмеринське бюро правової допомоги" -

м. Жмеринка, вул. Валерія Брезденюка, 19

E-mail: zhmerynske@legalaid.vn.ua      

 (04332) 5-23-78

  • Сектор "Тиврівське бюро правової допомоги"-
  •  

смт Тиврів, вул. Шевченка, 5

E-mail: tyvrivske@legalaid.vn.ua

 (04355) 2-15-77

         Детальніше про безоплатну правову допомогу за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь