Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рік випробувань та стійкості: яким він був для Стрижавської громади

Дата: 06.03.2023 10:17
Кількість переглядів: 412

Фото без описуРічний звіт — важлива складова діяльності органів місцевого самоврядування, адже дає розуміння процесів у громаді і дозволяє стратегічно поглянути на майбутнє. Цифри і факти допомагають кожному оцінити спроможності Стрижавської громади у нинішніх особливих обставинах. Саме тому звітування за 2022 рік ми зробили публічним: у форматі живої зустрічі у залі селищної ради, а також за допомогою онлайнової трансляції в інтернеті. Про це наголосив голова Стрижавської ТГ Михайло Демченко під час звіту.

 

Звернімо увагу на ті напрями, які були пріоритетними для Стрижавської громади в умовах воєнного стану впродовж 2022-го року.

Посилення безпеки

Початок повномасштабної війни 24 лютого 2022 року змусив миттєво реагувати і посилити заходи безпеки у наших селах і селищі. У перші ж дні ми організували у громаді 23 цілодобові пункти спостереження. Також придбали обладнання для пункту хімічного і радіаційного спостереження, який функціонує і нині. Щодоби здійснюємо замірювання та передаємо зразки до Головного управління ДСНС України у Вінницькій області. 

Налагодили якісну систему оповіщення про «Повітряні тривоги» та інші загрози, встановили звукові пристрої, організували графік цілодобового чергування.  

Саме у 2022 році реалізували проєкт «Поліцейський офіцер громади», який посилив безпекові можливості Стрижавської громади завдяки організації якісної взаємодії правоохоронців та місцевих жителів. 

Медицина

Торік у п’ятьох селах громади (Лаврівці, Медвідці, Переорках, Дорожному і Підлісному) відкрили «Пункти здоров’я». Первинна допомога стала ближчою, і її тепер можна отримати за місцем проживання. 

На відшкодування пільгових рецептів для окремих категорій населення виділили з місцевого бюджету 1 млн 340 тисяч гривень. 

На кінець року мали 17 281 декларацію про медичне обслуговування сімейними лікарями. Охопили допомогою як місцевих жителів і жительок, так і внутрішньо переміщених.

Найпростіші укриття

Безпека людей і захист від ворожих ударів залишається одним із найголовніших завдань органів місцевого самоврядування. Але громада має жити, адаптуючись до нових реалій. Саме це спонукало облаштували найпростіші укриття у закладах освіти та культури. Для цього провели ремонти, придбали медикаменти, аптечки, засоби гігієни, продукти та питну воду, обладнали місця для комфортного перебування людей в укриттях. 

Загалом громада інвестувала у ремонтні роботи 1,5 мільйона гривень. Завдяки цьому вдалося зокрема повернути освітнім закладам можливість приймати дітей для навчання в офлайн-форматі. 

Захист від енергетичного колапсу

У період масових обстрілів енергетичної інфраструктури облаштували у громаді 4 «Пункти незламності» та 14 «Пунктів обігріву». 

Придбали 21 електрогенератор для закладів освіти, адміністративних будівель, де надають публічні послуги, а також для безперебійного водопостачання і водовідведення.

Внутрішньо переміщені особи

Ми прийняли і розмістили у селах і селищі 1300 внутрішньо переміщених осіб, з яких 410 дітей. На початку повномасштабного вторгнення організували цілодобову роботу місцевого ЦНАПу, щоб новоприбулі громадяни та місцеві жителі могли безперешкодно оформити необхідні документи та отримати фінансову допомогу. 

Заклади освіти у громаді стали осередками гуманітарної допомоги, педагогічні колективи взяли на себе організацію харчування і розселення новоприбулих. Частина людей перебувала у громаді транзитом, деякі ж залишились на тривале проживання. 

Опалення

Затвердили Антикризовий план реагування на випадок припинення газопостачання і розпочали реконструкцію систем опалення в окремих закладах, а також переорієнтацію на альтернативні варіанти забезпечення установ теплом. Провели поточні ремонти систем опалення у шістьох школах.  

Гуманітарна допомога ЗСУ

Упродовж року разом із вами регулярно відправляли захисникам і захисницям України продовольство, автомобілі, медичні засоби, окопні обігрівачі. Спільно залучали вітчизняних та закордонних партнерів для такої допомоги.

Підготували і провели акцію «Пасочка  для захисника», у межах якої долучили школярів, їхніх батьків та наших педагогів до підтримки військових. 

Відзнаки Стрижавської громади

Разом із депутатами селищної ради розробили і затвердили перелік  відзнак Стрижавської селищної ради та селищного голови. Ці відзнаки плануємо присвоювати волонтерам і волонтеркам, нашим героям, жителям громади і трудовим колективам за сумлінну працю, досягнення у різних сферах, сприяння економічному, соціальному та культурному розвитку.

Попри складні умови для наповнення бюджету, ми знайшли можливості займатися благоустроєм, ремонтувати дороги, продовжувати проєкти з каналізування і проведення водогонів, підтримувати найбільш вразливі категорії населення. Ми надавали адміністративні послуги, забезпечували соціальний захист, співпрацювали з Пенсійним фондом та іншими державними інституціями. 

Про виконання бюджету в умовах воєнного стану доповіла під час публічного звітування Наталія Нечипоренко, заступниця начальника відділу фінансів Стрижавської селищної територіальної громади. А про пожежну та техногенну безпеку повідомив Юрій Любавін, представник Центру діяльності ГУ ДСНС України у Вінницькій області.  

Голова громади Михайло Демченко подякував усім, хто докладає зусиль до того, щоб громада мала стабільність і розвиток, долучається до спільних проєктів, виявляє ініціативу, висловлює конструктивні пропозиції і бере участь у їхній реалізації. 

Повну відеоверсію звіту зручно переглянути тут : https://fb.watch/i-cISWQmzJ/ 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь