Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рік випробувань та стійкості: яким він був для Стрижавської громади

Дата: 06.03.2023 10:17
Кількість переглядів: 360

Річний звіт — важлива складова діяльності органів місцевого самоврядування, адже дає розуміння процесів у громаді і дозволяє стратегічно поглянути на майбутнє. Цифри і факти допомагають кожному оцінити спроможності Стрижавської громади у нинішніх особливих обставинах. Саме тому звітування за 2022 рік ми зробили публічним: у форматі живої зустрічі у залі селищної ради, а також за допомогою онлайнової трансляції в інтернеті. Про це наголосив голова Стрижавської ТГ Михайло Демченко під час звіту.

 

Звернімо увагу на ті напрями, які були пріоритетними для Стрижавської громади в умовах воєнного стану впродовж 2022-го року.

Посилення безпеки

Початок повномасштабної війни 24 лютого 2022 року змусив миттєво реагувати і посилити заходи безпеки у наших селах і селищі. У перші ж дні ми організували у громаді 23 цілодобові пункти спостереження. Також придбали обладнання для пункту хімічного і радіаційного спостереження, який функціонує і нині. Щодоби здійснюємо замірювання та передаємо зразки до Головного управління ДСНС України у Вінницькій області. 

Налагодили якісну систему оповіщення про «Повітряні тривоги» та інші загрози, встановили звукові пристрої, організували графік цілодобового чергування.  

Саме у 2022 році реалізували проєкт «Поліцейський офіцер громади», який посилив безпекові можливості Стрижавської громади завдяки організації якісної взаємодії правоохоронців та місцевих жителів. 

Медицина

Торік у п’ятьох селах громади (Лаврівці, Медвідці, Переорках, Дорожному і Підлісному) відкрили «Пункти здоров’я». Первинна допомога стала ближчою, і її тепер можна отримати за місцем проживання. 

На відшкодування пільгових рецептів для окремих категорій населення виділили з місцевого бюджету 1 млн 340 тисяч гривень. 

На кінець року мали 17 281 декларацію про медичне обслуговування сімейними лікарями. Охопили допомогою як місцевих жителів і жительок, так і внутрішньо переміщених.

Найпростіші укриття

Безпека людей і захист від ворожих ударів залишається одним із найголовніших завдань органів місцевого самоврядування. Але громада має жити, адаптуючись до нових реалій. Саме це спонукало облаштували найпростіші укриття у закладах освіти та культури. Для цього провели ремонти, придбали медикаменти, аптечки, засоби гігієни, продукти та питну воду, обладнали місця для комфортного перебування людей в укриттях. 

Загалом громада інвестувала у ремонтні роботи 1,5 мільйона гривень. Завдяки цьому вдалося зокрема повернути освітнім закладам можливість приймати дітей для навчання в офлайн-форматі. 

Захист від енергетичного колапсу

У період масових обстрілів енергетичної інфраструктури облаштували у громаді 4 «Пункти незламності» та 14 «Пунктів обігріву». 

Придбали 21 електрогенератор для закладів освіти, адміністративних будівель, де надають публічні послуги, а також для безперебійного водопостачання і водовідведення.

Внутрішньо переміщені особи

Ми прийняли і розмістили у селах і селищі 1300 внутрішньо переміщених осіб, з яких 410 дітей. На початку повномасштабного вторгнення організували цілодобову роботу місцевого ЦНАПу, щоб новоприбулі громадяни та місцеві жителі могли безперешкодно оформити необхідні документи та отримати фінансову допомогу. 

Заклади освіти у громаді стали осередками гуманітарної допомоги, педагогічні колективи взяли на себе організацію харчування і розселення новоприбулих. Частина людей перебувала у громаді транзитом, деякі ж залишились на тривале проживання. 

Опалення

Затвердили Антикризовий план реагування на випадок припинення газопостачання і розпочали реконструкцію систем опалення в окремих закладах, а також переорієнтацію на альтернативні варіанти забезпечення установ теплом. Провели поточні ремонти систем опалення у шістьох школах.  

Гуманітарна допомога ЗСУ

Упродовж року разом із вами регулярно відправляли захисникам і захисницям України продовольство, автомобілі, медичні засоби, окопні обігрівачі. Спільно залучали вітчизняних та закордонних партнерів для такої допомоги.

Підготували і провели акцію «Пасочка  для захисника», у межах якої долучили школярів, їхніх батьків та наших педагогів до підтримки військових. 

Відзнаки Стрижавської громади

Разом із депутатами селищної ради розробили і затвердили перелік  відзнак Стрижавської селищної ради та селищного голови. Ці відзнаки плануємо присвоювати волонтерам і волонтеркам, нашим героям, жителям громади і трудовим колективам за сумлінну працю, досягнення у різних сферах, сприяння економічному, соціальному та культурному розвитку.

Попри складні умови для наповнення бюджету, ми знайшли можливості займатися благоустроєм, ремонтувати дороги, продовжувати проєкти з каналізування і проведення водогонів, підтримувати найбільш вразливі категорії населення. Ми надавали адміністративні послуги, забезпечували соціальний захист, співпрацювали з Пенсійним фондом та іншими державними інституціями. 

Про виконання бюджету в умовах воєнного стану доповіла під час публічного звітування Наталія Нечипоренко, заступниця начальника відділу фінансів Стрижавської селищної територіальної громади. А про пожежну та техногенну безпеку повідомив Юрій Любавін, представник Центру діяльності ГУ ДСНС України у Вінницькій області.  

Голова громади Михайло Демченко подякував усім, хто докладає зусиль до того, щоб громада мала стабільність і розвиток, долучається до спільних проєктів, виявляє ініціативу, висловлює конструктивні пропозиції і бере участь у їхній реалізації. 

Повну відеоверсію звіту зручно переглянути тут : https://fb.watch/i-cISWQmzJ/ 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь