Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанували пам'ять жертв голодоморів

Дата: 25.11.2023 12:55
Кількість переглядів: 275

Фото без опису24-25 листопада, на території Стрижавської територіальної громади вшанували пам’ять жертв голодоморів. Жителі та жительки громади, заступник селищного голови Світлана Лендя разом з працівниками селищної ради, старостами, освітянами запалили лампадки, поклали квіти й колоски до меморіалів та пам’ятників у кожному населеному пункті - Пеньківці, Стрижавці, Тютюнниках, Лаврівці,  Дорожному, Мізяківських Хуторах та Сосонці.
Панахида за померлими, квіти, хвилина мовчання — безумовний обов'язок кожного перед попередніми поколіннями.

У Стрижавській громаді чимало довгожителів, які у дитячому віці застали голодомор. Це диво, що вони вижили і зараз мають можливість розповісти правду, переказати те, що чули від своїх старших родичів. І в кожному нашому селі є списки людей, які не витримали геноциду.
Світла пам’ять загиблим від голоду.

Для довідки:
У державному архіві Вінницької області зебрігаються оригінали матеріалів Сосонської сільської ради. Науковці їх називають «Смертними листами». Оригінали цих документів можна побачити у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Саме у цих матеріалах від 1933-го року можна побачити у графі «причина смерті» – «помер від голоду». Збереглось шість книг, які заповнював секретар Сосонської сільради, а у них записи за кілька днів чи тижнів.
Всього від голоду у Сосонці померли понад 300 осіб.
Хоча у Сосонці не було настільки масштабного голоду, як у інших селах Поділля. Відомо, що тодішній голова сільради Прокіп Романенко та голова колгоспу Микита Сташко приховували запаси зерна та не давали великої волі прийшлим з «червоними мітлами».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь