Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Найбільший пріоритет - підтримка ЗСУ» - Михайло Демченко підбив підсумкм 2023 року

Дата: 29.12.2023 16:28
Кількість переглядів: 300

Фото без опису21-22 грудня під час відкритої зустрічі з жителями громади та засідання чергової 77 сесії селищної ради голова Стрижавської територіальної громади Михайло Демченко презентував звіт про діяльність виконавчих органів ради за 2023 рік.

Традиційно розпочали з хвилини мовчання за загиблими в російсько-українській війні. 

«Сьогодні надзвичайно складний час для нашої країни - російська агресія проти України триває вже 665 днів, і ми продовжуємо боротися за нашу свободу та незалежність. У 2023 році ключовими  пріоритетами Стрижавської селищної територіальної громади є підтримка військових, безпека у громаді, стійкість та соціальний захист вразливих категорій населення» - наголосив Михайло Демченко.


ПІДТРИМКА ВІЙСЬКОВИХ

З 1 жовтня 2023 року передали на державний бюджет для ЗСУ на оборону нашої країни 4,1 млн грн. Виділено з бюджету Стрижавської територіальної громадим на виконання заходів програм для підтримки сил безпеки та оборони 1 млн грн.
Нашим військовим передано на фронт 7 автомобілів. Придбано дрони, зарядну станцію, бензопилу, теплевізор, зимові шини. Стрижавською громадою проводено ряд благодійних ярмарок, заходів для допомоги нашим воїнам. 
Бійцям 3-ї окремої штурмової бригади передали мобільну лазню на колесах, там є душові кабінки, бойлера, пральні машинки та сушарка.

«Дякую всім навчальним закладам, будинкам культури, жителям Стрижавської громади. Окрема подяка – Олександрові Бабенку, Вадиму Захаревичу та Василеві Ящуку, Валентину Фінклеру, Олександру Колієвському. Щиро вдячний за сприяння, час, фінансову участь та вагому допомогу  нашим підприємцям та депутатам Олегові Кузьменку, Олегу Коливайлу, Василю Гоцуляку, Олександру Кошелєву, Юрію Дуднику, Ірині Беспалько, Альоні Тітієвській. Я, дякую усім за  підтримку, допомогу нашим захисникам і тим людям, які просили їх імена публічно не називати.Спільні дії завжди дають результат», - додав Михайло Демченко.

БЕЗПЕКА ГРОМАДИ
Проводили штабне тренування органів управління цивільного захисту ланки Вінницького району та субланки Стрижавської територіальної громади.
26 липня росія здійснила ракетні обстріли майнових комплексів ТОВ «Укрфлора-Вінниця» та «Дубовий Гай». Селищною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій здійснено оповіщення та проведено евакуацію жителів сіл Дорожне і Медвідка, які потрапили до зони суцільного ураження.

Включено до фонду захисних споруд цивільного захисту ще 2 найпростіших укриття: підвальне приміщення Центру реабілітації «Обрій» в с.Дорожне та в с.Підлісне приватне підвальне приміщення фізичної особи-підприємця для забезпечення безпеки під час навчання наших діток у початковій школі в с.Підлісному.
Загалом облаштовано: 1 сховище та 20 найпростіших укриттів для населення. Проводяться роботи по будівництву протирадіаційного укриття в селі Медвідка. Здійснено поточний ремонт підвальних приміщень закладів дошкільної освіти та загальної середньої освіти: в яслах-садочку «Казка» по вул. Приміська в селищі Стрижавка та дитячому садочку «Колобок» в с.Пеньківка, Сосонському та Стрижавському ліцей № 1.

СТІЙКІСТЬ

Вторгнення російської федерації, спричинила в громаді призупинення роботи бізнесу, завдало значного удару по бюджету у 2022 році. 
У 2023 році вдалося втримати контрольованість бюджету. Шукали додаткові джерела фінансування. До бюджету  Стрижавської селищної територіальної громади надійшло 194,2 млн грн.
Найбільшу питому вагу у власних доходах загального фонду бюджету селищної територіальної громади займає податок на доходи фізичних осіб – 60,1 млн грн. Бюджетоутворюючим є акцизний податок, надходження якого за звітний період становлять 13,7 млн грн.

«Вдячний абсолютно усім підприємцям та фермерам, які працюють у кожному селі та селищі, сплачують податки та допомагають ЗСУ. Наша стійкість базується на впевненості в тому, що з нами правда, і ми будемо боротися за неї як на передовій, так і в тилу», - наголосив Михайло Іванович.

Видаткова частина загального фонду бюджету селищної територіальної громади за звітний період (з урахуванням трансфертів з державного та обласного бюджетів)  виконана в сумі 155,9 млнь грн,  що до планових показників складає 87,2%.
Найбільший обсяг видатків - це освітянська галузь (дошкільна та шкільна освіта) – 90 млн грн.

Котельні та ВДЕ

Встановлено твердопаливні модульні котельні, а також складські приміщення для дров. В освітніх закладах громади завершили реконструкцію систем опалення теплопостачання в Стрижавському ліцеї № 1,  в дитячому садку «Десняночка» села Сосонки, в садочку селища міського типу Стрижавка по вулиці Алеї,58.

Програма EGAP

Завдяки співпраці з Програмою EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією в громаду залучено більше 1,2 мільйона гривень.
Крім встановлення сонячної електростанції, загальною потужністю 5 кВт, в Центрі надання адміністративних послуг організовано місце самообслуговування для відвідувачів з доступом до мережі Інтернет. Запрацював кол-центр для покращення комунікації громадян з ЦНАП і громадою. Отримали робочу паспортну станцію, підключили обладнання конфіденційного зв’язку. 

Програма Відновлення України

Залучаємо додаткові іноземні інвестиції.
 197,7 млн грн – саме такі кошти передбачені від Європейського інвестиційного банку у вигляді субвенції на 3 проєкти нашої громади:
- капітальні ремонти Стрижавського ліцею № 2 та Мізяківсько-Хутірського ліцею;
- будівництво адміністративної будівлі для розміщення центру надання адміністративних послуг багатофункціональних громадських приміщень освітнього та творчого призначення Стрижавської селищної ради.

Міжнародна співпраця

В жовтні підписали меморандум про взаєморозуміння з Крісом Ломасом генеральним директором та засновником Британської громадської організації «Hope4» , яка базується в Республіці Молдова, та має плани відкрити офіс у Вінниці. 
З представниками генеральних консульств Республіки Туреччина, Республіки Азербайджан, польського мецената Генриха Грохольського,  в Стрижавці профінансували і відкрили оновлений Меморіал воїнам Османської армії, які під час російсько-турецької війни потрапили в полон та загинули. Михайло Демченко висловив вдячність нашому жителю громади Олександру Красуляку, який до реставрації займався виготовленням пам’ятника, а нині захищає Україну в рядах Збройних сил України.

Освіта

Діти – це наша надія, майбутнє та сила, яка підтримує націю. Завдяки проведеній роботі щодо облаштування укриттів, 98% учнів громади охоплені навчальним процесом.
Всіма видами харчування у закладах дошкільної  та  загальної середньої освіти Стрижавської громади охоплено 1355 дітей.
Інклюзивні групи та класи створено у 8 навчальних закладах громади та охоплено 29 дітей. 

84 учасники отримали стипендію Стрижавської селищної ради на суму 211, 8 тис. грн. Це обдаровані діти - учасники змагань, турнірів, конкурсів, фестивалів, олімпіад, чемпіонатів.

Музична школа та культура

В цьому році проводили культурні заходи – ярмарки, благодійні вечори, кіно під відкритим небом на підтримку Збройних Сил України. Зібрані кошти передали нашим військовим. Для підтримки належного стану здійснювали поточні ремонти  хореографічного класу в Центрі розвитку культури та дозвілля селища міського типу Стрижавка, в Медвідському та Сосонському клубі.

Спорт

Продовжуємо прославляти Україну та нашу громаду  на міжнародній спортивній арені. Завдяки розвиненій спортивній інфраструктурі, на постійній основі приймаємо та проводимо на території громади  змагання з футболу, футзалу, волейболу та баскетболу.
 Спільними зусиллями, задля створення належних умов для юних спортсменів, обладнали тренувальний зал для занять з боксу.

Медицина

Придбали новий автомобіль «Рено Дастер» для Пеньківській амбулаторії загальної практики сімейної медицини, на що з бюджету громади виділено півмільйона гривень та 337,6 тис. грн – кошти Національної служби здоров’я України.
Здійснюємо відшкодування вартості технічних, лікарських засобів, відпущених безкоштовно або на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування пацієнтів, забезпечуємо спеціальне дієтичне/лікувальне харчування хворим на рідкісні орфанні захворювання, на що в цьому році використано 1,7 млн. грн.
Залучали мобільну бригаду медичного центру "МедОк", з діагностичним обладнанням, щоб надавати якісні послуги на місцях. Вузькі спеціалісти надавали послуги безкоштовно: консультували, робили УЗ-діагностику, електрокардіографію та брали аналізи.

Прозора влада

Отримали доступ до Єдиної платформи місцевої електронної демократії - (e-DEM), за допомогою якої  наші жителі будуть мати легкий і зручний доступ до використання кількох інструментів електронної демократії. 
Створили інструмент «молодіжного голосу» - молодіжну раду. 
13 представників молоді будуть залучені до вирішення соціально-економічних та інших важливих питань в громаді. 

Сесійна діяльність та виконком

За звітний період відбулось 25 засідань виконкому, розглянуто та прийнято 427 рішень.
Проведено 19 пленарних засідань, на яких було прийнято 739 рішень. Постійно працює 5 депутатських комісій, якими розглянуто 994 питання, з них 43% - це земельні.

Водопостачання

Проводиться централізоване водопостачання в Переорках, Мізяківських Хуторах, Тютюнниках та Сосонці.  Встановлено систему очищення води в Мізяківсько-Хутірському ліцеї та дитячому садочку «Десняночка»
В громаді в багатьох населених пунктах критична ситуація з водою. Криниці сухі – немає води. Тому вирішили спільно з мешканцями, депутатами Сосонського та Мізяківсько-Хутірського старостинських округів проводити централізоване водопостачання.

Екологія

Нейтралізація стічних вод є важливою складовою екологічної безпеки. Всі стічні води практично без очищення потрапляють до річки Південний Буг. Тому і в 2023 році продовжували будівництво системи каналізації в Стрижавці. 
Скоригували проєктно-кошторисну документацію, що включила в себе проведення заміни між будинкової системи каналізації в житловому масиві «СВК» по вулиці Алеї та отримали експертизу.
Використали 1,9  млн. грн.,  в тому числі  1 млн. грн. - обласних коштів та 974 тис.грн. – кошти територіальної громади.

Гуртом розчистити сільські кладовища, навели лад на узбіччях доріг та у лісосмугах, здійснювали заходи по косінню трави та обрізці аварійно небезпечних зелених насаджень, звільнили від старого гілля зелені зони і висадили молоді деревця там, де це потрібно.

Дороги

В цьому році, в період воєнного стану, підходили до цього питання комісійно, розглядали тільки ті, які за численними зверненнями мешканців, вкрай критичні і потребують негайного вирішення.
Після численних листів кожного року до Служби автомобільних доріг, в цьому році нам вдалося залучити їх фінансування  в сумі 7,4 млн. грн.,  при співфінансуванні 50 на 50% з бюджету громади (7,4 млн. грн.). Проведено  ремонт - експлуатаційне утримання нашого стратегічного об’єкту - автомобільної дороги загального користування місцевого значення «Бруслинів – Стрижавка» в селі Підлісне.
Облаштовано небезпечну ділянку дороги тротуарною доріжкою біля житлового масиву «СВК»;
На поточні ремонти доріг комунальної власності використано 4,6 млн. грн. З них на білощебеневе покриття - 2,9 млн.грн. У  таких населених пунктах, як: Стрижавка, Сосонка, Лаврівка, Медвідка, Тютюники, Переорки, Мізяківські Хутори, Пеньківка, Бруслинівка. 
На ямковий ремонт асфальтобетонного покриття доріг комунальної власності по 14 вулицям у селищі міського типу Стрижавка та селі Мізяківські Хутори на суму – 1,7 млн.грн.
Після звернень батьків дітей, які добираються до школи і стоять чекають автобуса на необлаштованих зупинках, і в дощ і в сніг,  за кошти благодійників  та громади проведено роботи по капітальному ремонту зупинок громадського транспорту:  в Стрижавці по вулиці Алеї, де встановлено 4 сучасні зупинки-павільйони та 1 в селі Супрунів.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ВРАЗЛИВИХ КАТЕГОРІЙ НАСЕЛЕННЯ

Надали 19 адміністративних послуг для ветеранів.  Для дітей пільгових категорій-100% безкоштовне харчування. Діти від 0 до 16 років нашої громади, отримали новорічні подарунки. Пільгове перевезення на приміських маршрутах та пільгові послуги зв’язку.
Надали підтримку пораненим та хворим військовослужбовцям, адресну матеріальну допомогу родинам на вшанування пам’яті загиблих захисників. Видали одноразову матеріальну допомогу на поховання загиблих захисників та матеріальну допомогу ветеранам війни з нагоди відзначення Дня Незалежності України. Матеріальна допомога важкохворим. Компенсація щодо надання соціальних послуг громадянам, які за станом здоров’я не здатні до самообслуговування. Матеріальна допомога жителям та ВПО, які опинились у важких життєвих обставин.

Наші мешканці - власники житла, які надають безкоштовно свої будинки для тимчасового проживання внутрішньо-переміщеним особам,  отримали компенсацію за розміщення 783 особи на суму 478,2 тис. грн

Сьогодні 5 матерів наших військовослужбовців почали отримувати базову соціальну послугу – «Догляд вдома», яку надають соціальні працівники Центру надання соціальних послуг Стрижавської селищної ради. Всього Центром  виявлено 609 осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують надання соціальних послуг. з 01 червня 2023 року в відділенні соціальної роботи було запроваджено послуги психолога. 18-ти сім’ям Захисників  надана психологічна допомога.
Війна випробує міць духу і відданість тих, хто став на захист своєї країни. Усі, хто вступив у найжорстокіші бої, є справжніми Героями та Героїнями країни, громади.
У Запоріжжі Президент України вручив стрижавчанину Максиму Доберчаку орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку та високий професіоналізм. Максим молодший сержант, наш земляк, випускник Стрижавського ліцею №2.

«Під час війни немає простих рішень. Боротися з ворогом необхідно разом. Наша сила – в людях, які прагнуть допомогти тим, хто цього найбільше потребує. Найпріоритетніше – це підтримка ЗСУ!
Дякую Збройним силам України, які сьогодні стоять на захисті країни! 
Дякую абсолютно кожному мешканцю громади!», - зауважив керівник громади Михайло Демченко.

Звіт голови Стрижавської територіальної громади  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь