Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем?

Дата: 09.03.2024 15:25
Кількість переглядів: 26

 ЩФото без описуо таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем? Про це розповіла Наталія Войтюк начальниця служби у справах дітей Стрижавської селищної ради під час зустрічі із соціальними працівниками. Під час зустрічі по формі сімейного виховання патронатної сім'ї.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.


Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.


Наше завдання, щоб у Стрижавській територіальній громаді запрацював патронат.
Метою є забезпечити дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах, житло, турботу, родинне тепло й піклування, поки складні життєві обставини її батьками не будуть подолані.


За час перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя батьки чи інші законні представники дитини повинні вирішити проблеми, з якими вони зіштовхнулися: знайти роботу, привести житло до належних умов, отримати комплекс соціальних послуг, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз'єднанню родини.


Якщо ж батьки, які неналежно виконували батьківські обов’язки не готові змінювати своє життя, постане питання про позбавлення їх батьківських прав, і тоді здійснюватимуться заходи для влаштування дитини у постійну сімейну форму виховання для дитини: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім'я чи дитячий будинок сімейного типу.
Порядок створення патронатної сім'ї

1. Проходження первинного відбору
• Особи, які бажають стати патронатними вихователями, мають пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.
• Первинний відбір проводять Соціальний заклад разом із Службою у справах дітей Стрижавської селищної ради відповідно до вимог «Порядку створення і діяльності сім'ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя».
• Рішення про проходження первинного відбору ухвалюється на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного Соціальним закладом разом зі Службою у справах дітей обстеження умов їхнього проживання.

2. Проходження навчання.
• Кандидат в патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім'ї, який братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата в патронатні вихователі), проходить обов'язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.edited 12:18

Red Heart

3. Укладення договору про надання послуг з патронату над дитиною.
• У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування впродовж місяця укладає з кандидатом в патронатні вихователі Договір про надання послуги з патронату над дитиною.
4. Влаштування дитини в сім'ю і укладення договору про патронат над цією дитиною.
• Рішення про влаштування в сім'ю патронатного вихователя дитини ухвалює орган опіки та піклування за місцем проживання або влаштування дитини. Рішення ухвалюється на підставі наданих Службою у справах дітей документів, які обґрунтовують доцільність такого влаштування.
Оплата послуг за патронат над дитиною.
• Прийомній сім'ї з державного бюджету виплачуються такі різновиди соціальних виплат:
• Соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім'ю, в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.
• Оплата послуг патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка проводиться в розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.
• Якщо в сім'ї патронатного вихователя є дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш ніж на 50 відсотків.
• Сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя
• Призначення і виплата соціальної допомоги, грошового забезпечення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя виконується Управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання патронатного вихователя відповідно до «Порядку оплати послуг патронатного вихователя і виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь