Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як діяти під час та після весняного паводку та повені

Дата: 19.02.2024 14:21
Кількість переглядів: 78

Фото без описуПаводок – це фаза водного режиму ріки, яка може багаторазово повторюватися в різні сезони року, що характеризується інтенсивним, короткочасним збільшенням витрат і рівнів води, які викликаються дощем або інтенсивним таненням снігу під час відлиги.

 

Фактори небезпеки повеней та паводків:

– руйнування будинків та будівель, мостів;
– розмив залізничних та автомобільних шляхів;
– аварії на інженерних мережах;
– знищення посівів;
– жертви серед населення та загибель тварин.

Внаслідок повені, паводку починається просідання будинків та землі, виникають зсуви та обвали.

 

При загрозі виникнення повені не зайвим буде підготувати так звану „тривожну валізу”. У її вміст входять: документи й гроші, упаковані у водонепроникні матеріали, необхідний одяг (бажано зі щільної, водостійкої тканини), продукти довгострокового зберігання, бажано в герметичному впакуванні, ніж, сірники, які для запобігання промокання можна вмочити в рідкий віск, ліхтар, радіоприймач. У тривожній валізі зберігаються тільки необхідні речі. Не варто брати із собою зайве, тому що це лише ускладнює евакуацію.

 

При загрозі виникнення повені необхідно:

Зміцнити своє житло, щоб виключити знищення його водою. За можливості при будівництві необхідно використовувати стійкі до дії вологи та води матеріали або ж обробити їх відповідними хімічними речовинами.

Придбати засоби порятунку на воді (рятувальні жилети, надувні човни й плоти).

Забрати з місць, які наповнюються водою (підвали й льохи), речі й продукти. Їх краще тримати в сухих місцях, куди воді важко проникнути, тому що навіть у випадку невеликих опадів вони можуть бути зіпсовані. Якщо загроза повені реальна, то коштовні речі краще перенести до знайомих і родичів, що проживають на височинах або верхніх поверхах висотних будинків.

Необхідно заздалегідь подбати про свійських тварин. У випадку повені тварини, що опиняються в обмеженому просторі або на прив’язі, гинуть навіть незважаючи на те, що більшість із них природжені плавці!

 

У зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

Не панікуйте і не втрачайте самовладання.

Швидко підготуйте всі необхідні речі, зберіть триденний запас харчування, підготуйте аптечку на випадок якщо знадобиться перша медична допомога, заховайте у непромокальний пакет паспорт та інші документи.

Якнайшвидше займіть найближчі безпечні підвищені місця, і будьте готові до евакуації по воді. Якщо це неможливо, підніміться на верхній поверх або горище будинку.

При підйомі води слід забратися на дах, а при її різкому прибутті – на верх даху.

Дітей та ослаблених людей прив’яжіть до себе або міцних частин даху. Забиратися на дерева, стовпи та сумнівної міцності будови не можна.

Щоб привернути увагу рятувальників, постійно подавайте сигнал про своє місцеперебування: у світлий час доби можна повісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавати світлові сигнали.

До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах будівель та інших підвищених місцях.

Самостійну евакуацію можна проводити тільки у разі потреби надання невідкладної медичної допомоги постраждалим, відсутності продуктів харчування, погіршення ситуації або втрати впевненості в отриманні сторонньої допомоги.

Для самостійної евакуації бажано використовувати особисті човни або катери, плоти з колод та інших підручних матеріалів, не перевантажувати їх.

Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, спробуйте знайти поблизу плаваючий предмет, яким можна скористатися для утримання на воді.

Дії після повені, паводка:

Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень і йому не загрожує руйнування, відсутні провалини в будинку і навколо нього, нема розбитого скла та небезпечних уламків та сміття.

Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку.

Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.

Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду,  домашніх речей та прилеглої до будинку території.

Електроприладами можна користуватися тільки після їхнього ретельного просушування.

Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою й отримала пошкодження.

Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь