Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації для запобігання отруєнь дикорослими грибами

Дата: 27.06.2024 12:55
Кількість переглядів: 119

Фото без описуДосвідчені грибники знають, що в травні-червні з'являється чимало грибів в лісах та на узліссях, на лугах та пасовищах, в садах тощо. Але чи всі вони є безпечними для вживання?

У Вінницькій області за минулий рік було зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами. В лікарні опинилося 18 дорослих та 1 дитина, летальних випадків зареєстровано не було.

В поточному році вже є одна підозра на гостре отруєння грибами. Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою   запобігання отруєнь дикорослими грибами, рекомендуємо вживати штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. В жодному разі не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, необхідно знати наступне:

  • ніколи не збирайте невідомі вам гриби і якщо гриб викликає хоч найменші сумніви, то краще його позбутися;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
  • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  • не використовуйте поліетиленові пакети для збору грибів;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирі, червиві, ослизлі й зіпсовані гриби;
  • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  • не давайте гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, що годують грудьми, людям похилого віку, людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів ви раптом стали почувати себе погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно зверніться за медичною допомогою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь