Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! Сказ – смертельно небезпечне захворювання

Дата: 25.07.2024 10:44
Кількість переглядів: 127

Фото без описуЗ початку року у шести районах Вінницької області зареєстровано 39 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин. Це менше у порівнянні з 58 випадками за той самий період минулого року. 
 Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив про розподіл зафіксованих випадків сказу серед тварин:
коти – 16 випадків
лисиці – 10 випадків
собаки – 9 випадків
велика та дрібна рогата худоба – 4 випадки.

Разом з тим ця хвороба є загрозливою, адже специфічного лікування, після появи симптомів, немає.Фахівці кажуть, що за перші шість місяців 2024 року 2011 людей звернулися до медичних закладів за антирабічною допомогою після укусів або іншого неадекватного контакту з тваринами, що на 13,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
      «Антирабічні щеплення призначили 946 людям, що складає майже 47% від загальної кількості звернень. На даний час антирабічне лікування отримують 140 осіб, які постраждали від тварин, хворих на сказ», - повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
       Сказ – це небезпечне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему теплокровних тварин та людей і завжди призводить до смерті, якщо симптоми захворювання вже проявилися. Специфічного лікування проти сказу наразі не існує.
      За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання і смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки та коти. В Україні 50% випадків спричинені котами, а близько 40% жертв укусів ймовірно хворих на сказ собак – діти до 15 років.

Сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом, який уражає центральну нервову систему і має високу смертність (до 100%).  
      У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.
      У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі - лисиці та вовки.

      ВЛАСНИКАМ ТВАРИН
       З метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти цієї хвороби. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.
       У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

    ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЖИТЕЛЯМ ОБЛАСТІ     

   При всіх подібних контактах (укусах) з хворими тваринами необхідно:

промити рану (подряпину) великою кількістю проточної води з милом
обробити рану йодною настоянкою
накласти стерильну пов’язку
негайно звернутись до медичного закладу.

  Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД  Вінницької  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь