Стрижавська громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відкрили меморіальну дошку на честь випускника школи Владислава Гриневича

Дата: 21.08.2024 09:07
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

У Переорській гімназії відкрили меморіальну дошку на честь випускника школи, патріота України, розвідувальника-кулеметника 5-го батальйону оперативного призначення в/ч 3028 НГУ 14 штурмової бригади оперативного призначення «Червона Калина» Владислава Гриневича. 

Вшанувати пам’ять Воїна-Героя завітали голова Стрижавської ТГ Михайло Демченко, його заступниця Світлана Лендя, старости Людмила Панасюк, Ірина Лісова, Яна Пушечнікова та Микола Демченко, депутати селищної ради Олег Коливайло, Галина Малиновська і Олександр Кошелєв, начальник відділу освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Світлана Томусяк, а також рідні, педагоги, побратими, друзі, однокласники та жителі громади.

Почесне право відкрити пам’ятну дошку, встановлену на будівлі закладу, надали батькам загиблого Героя – Наталії Миколаївні та Олександру Вікторовичу Гриневич. Батьківський біль, смуток і туга закарбувалися глибокими незагоєними ранами на їхніх серцях. 

«Це перший навчальний заклад у нашій громаді, позначений пам’ятним знаком. Меморіальна дошка – нагадування не лише про ім’я захисника, але й про ціну незалежності, яка виборюється на полі бою ціною життів. Наш обов’язок навчати дітей нової історії України, яка пишеться кров'ю, таких Героїв як Владислав, Героїв нашої громади та України», - у своєму виступі наголосив голова громади Михайло Демченко.

Владислав Гриневич народився 16 серпня 2002 року в с. Переорки. Військова справа йому дуже подобалась ще з 2020 року, коли проходив військову строкову службу у військових частинах Національної Гвардії України. У 2023 році добровільно підписав контракт з переводом у 14 штурмову бригаду «Червона Калина». Загинув при виконанні бойового завдання 15 жовтня 2023 року в с. Вербове Запорізької області. Владислав з позивним «Грінч» у нерівному бою з російським «Десантом» взяв одноразовий протитанковий гранатомет АТ-4 з метою ураження ворожої Бойової машини «Десант». Він піднявся на бруствер окопу, але отримав вогнепальне поранення, несумісне з життям. Йому присвоєно звання молодшого сержанта посмертно. 16 серпня 2024 року йому мало б виповнитись 22 роки, але, на жаль, не судилося - назавжди 21.

Рідний брат Михайло звернувся до Владислава з промовою в надії, що саме сьогодні він з нами і все почує: «Владе, брате тобі сьогодні 22 роки! Склалася лиха доля з нами, очікуючи тебе до дому - ми зустріли Героєм на щиті. Нам не вистачає твого погляду, сміху і підтримки. Твій подвиг та мужність не зрівняються ні з чим, адже дивлячись смерті в очі, ти віддав своє безцінне життя за Україну», - з болем додав Михайло Гриневич.

Пам’ятний знак освятили настоятель місцевих парафій Церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Мізяківські Хутори та Ікони Казанської Божої Матері с. Переорки, ієрей Максим Дроздович та капелан військової частини 3028 НГУ, отець Олег. Також, згадали яким був Владислав представник військової частини, вчителі, однокласники та друзі. 

Мама Владислава Наталія Гриневич висловила подяку усім, хто доклав зусилля у відкритті меморіальної дошки на честь її сина. «Пам'ять та спогади - це все, що залишилось у нас назавжди. Бо ніхто і ніколи не замінить нам сина, нашу рідну кровиночку, нашого хлопчика Владика. Синку, я знаю, що ти мене чуєш, нам тебе не вистачає, ти наше сонечко, наш мужній солдат! За свій народ і вільну Україну ти віддав найдорожче - своє життя! Твій подвиг синку, мають пам'ятати усі», - зі сльозами на очах промовила мати загиблого Героя.

Хвилиною мовчання схилили голови та віддали данину шани світлій пам’яті Владислава Гриневича та всіх Воїнів, загиблих у боротьбі за свободу.

Наш Герой був наймолодшим у підрозділі, надзвичайно хоробрим та рішучим. Був вірний обов’язку до кінця. Меморіальна дошка на стіні Переорської гімназії – це нагадування про героїзм випускника та увічнення пам’яті про людину, яка боролася за незалежність України. 

Голова громади Михайло Демченко подякував від імені кожного жителя громади батькам Владислава за патріотичне виховання сина. 

Світлі згадки про Владислава назавжди залишиться у наших серцях. 
Вічна слава тобі, Воїне-Герою! 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь